Pet zabavnih eko aktivnosti koje možeš isprobati s klincima povodom Dana planete Zemlje

Dan planete Zemlje obeležava se svake godine 22.4. Tim povodom donosimo ideje koje će deci pomoći da nauče više o ekologiji.

Dan planete Zemlje svake se godine obeležava 22. aprila kako bi se podigla svest o zaštiti okoline i ukazalo na problem globalnog zagađenja. Dan planete Zemlje prvi je put obeležen 1970. godine, a svake se godine sprovode razne akcije i ekološki projekti kako bi se skrenula pažnja na aktuelne probleme i važnost odgovornog ponašanja. Dan planete Zemlje možeš obeležiti i kod kuće s klincima pa donosimo aktivnosti koje nisu samo zabavni projekti za decu i celu porodicu, već će najmlađe naučiti i važnosti očuvanja zemlje.

Dan planete Zemlje idealna je prigoda da naučiš decu važnosti recikliranja i brige o okolini. Ali kako?

Kreativne eko aktivnosti su razonoda u kojima će tvoji mališani uživati, a usput naučiti važne životne lekcije o ekologiji, baš na Dan planeta Zemlje. U nastavku donosimo pet super zabavnih ideja – zajedno isprobajte neke od njih i malenim koracima pomozite našoj planeti da bude zdravija i zelenija.

1. Zasadite cveće u recikliranim teglicama

Jedna od najzabavnijih eko aktivnosti za decu je, naravno, sadnja cveća. Za početak, pronađite u kuhinji stare limenke ili staklenke, a za ovaj projekt možete iskoristiti i kartonsku kutiju za jaja. Obojite ih ili ukrasite papirom iz časopisa, kamenčićima iz dvorišta ili starom tkaninom. Te posude će postati preslatke teglice za cveće. Cveće možete posaditi iz semena ili presaditi iz postojeće tegle. Uz ovaj zabavni projekt deca će saznati kako da starim predmetima pronađu novu svrhu, a usput će naučiti kako se brinuti za svoje malene zelene ljubimce.

Bonus savet: Povedite klince u cvećaru kako bi sami odabrali cveće koje žele zasaditi – to će ih dodatno motivisati.

2. Izradite hranilicu za ptice

Ovo je jedna od eko aktivnosti koja će decu zabavljati još duuugo nakon Dana planete Zemlje. Za ovaj projekt trebat će vam kartonska rolna od wc papira ili ubrusa, kikiriki puter, razne semenke, uže i drveni štapići. Ako su deca manja, iduće korake napravi ti. Za početak, uzmi rolnu i probuši rupe na vrhu i dnu. Na dno rolne stavi drvene štapiće, a kroz rupe na vrhu provuci uže i zaveži ga u čvor. Drveni štapići poslužiće kao mesto gde će ptice moći da sleću, a uže će pomoći da hranilicu obesiš na drvo u dvorištu. Zajedno premažite spoljašnji deo rolne puterom od kikirikija i na to zalepite semenke. I to je to! Hranilica za ptice je gotova, a u ovoj eko aktivnosti uživat će i ptičice, ali i tvoji mališani koji će ih znatiželjno posmatrati nedeljama.

Bonus savet: Umesto rolni možeš koristiti plastičnu bocu, kartonski tetrapak ili bilo kakav čvršći materijal koji možete izrezati u raznim oblicima za još zabavniji efekt.

3. Reciklirajte stare voštane bojice

Ako kod kuće imate hrpu polomljenih komadića voštanih bojica, nemojte ih baciti, već ih iskoristite i reciklirajte u ovoj zabavnoj eko aktivnosti u kojoj će uživati na Dan planeta Zemlje, ali i bilo kad kroz godinu. Skupite što više šarenih ostataka voštanih bojica i otopite ih u mikrotalasnoj ili u rerni na niskoj temperaturi. Boje možete u potpunosti pomešati kako biste stvorili nove nijanse ili pak blago promešati za mramorni uzorak. Možete ih ostaviti nepomešane kako biste ih kreirali da budu raznobojne. Ako ste voštane boje otopili u mikrotalasnoj, rastopljenu smesu možete uliti u kalup za mafine i čekati da se ohlade. Ako ste ih pak otopili u rerni, nakon što su se voštane boje ohladile i stvrdnule, možete ih zajedno izrezati kalupima za keksiće u raznim oblicima.

4. Izrazite kreativnost uz zabavni kolaž

Prikupite stare časopise, salvete, ukrasne vrećice i tkanine i pretvorite ih u umetnost. Najjednostavniji motiv za izradu kolaža je cveće – zajedno izrežite prikupljene materijale u raznobojne latice i nalepite ih na papir. Ova umetnička dela nakon izrade možeš uokviriti i ponosno izložiti u svom domu. Preslatko, zar ne?

5. Zajedno otputujte na virtuelni odmor

Verujemo kako će i odrasli nešto novo naučiti u ovoj zabavnoj eko aktivnosti za decu. S decom se ušuškajte na kauču i upustite u virtuelnu šetnju egzotičnim destinacijama, uživajući u lepotama naše planete. Kada deca upoznaju šarenilo biljnog i životinjskog sveta, za Dan planeta Zemlje, nauči ih kako dati svoj doprinos za očuvanje tih prirodnih lepota.

Na internetu se može naći hrpa virtualnih turneja, a u nastavku donosimo neke koje bi mališanima mogle biti najzanimljivije povodom Dana planete Zemlje:

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete