Dečja dosada nije nužno loša: Stručnjaci kažu da pomaže razviti kreativnost i veštine

Stručnjaci smatraju kako dečja dosada nije problem i da je zapravo sasvim u redu da se deca ponekad dosađuju

Sigurno često od dece znaš čuti kako im je dosadno, no dečja dosada zapravo nije uvek loša stvar. Dečja dosada, naime, može poslužiti da razviju svoje veštine i kreativnost. I deci i odraslima ponekad treba pomoć u osmišljavanju aktivnosti za slobodno vreme, no jednom kad kreneš s predlozima, deca će početi sama smišljati ideje.

Bez obzira na uzrast tvog deteta, korisno je s njim sesti i razgovarati kako bi dete reklo svoje interese i strasti. Predloži mu da zajedno sastavite spisak aktivnosti koje može raditi kad nastupi dečja dosada. Kod manje dece, radi se obično o spisku relativno kratkih aktivnosti, a starija deca mogu se pozabaviti nekim vremenski dužim projektima. S decom osmisli aktivnosti koje će ih naučiti veštinama poput planiranja, organizacije i postepenog rešavanja zadataka.

Ako, bez obzira na dečju dosadu, klinci odbiju svaku tvoju ideju, stručnjaci smatraju kako zapravo samo žele pažnju. U tom slučaju, daj mu na izbor dve aktivnosti i reci da odabere jednu.

Stručnjaci smatraju kako dečja dosada nije problem i da je zapravo sasvim u redu da se deca ponekad dosađuju. Za početak, dečja dosada pomaže im da stvore toleranciju na iskustva i situacije koje nisu uvek idealne. Život od nas, kažu stručnjaci za Child Mind Institute, zahteva da upravljamo svojim frustracijama i reguliramo emocijama kad nam stvari ne idu po planu, a dosada je odličan način da naučimo tu veštinu. Dečja dosada takođe im pomaže da razviju strategije planiranja, rešavanja problema, fleksibilnost i organizacijske veštine.

Nije dečja dosada sama po sebi ta koja im pomaže steći veštine, već ono što deca s njom rade. Deca, naime, obično ne planiraju aktivnosti kroz dan, no kada trebaju osmisliti kako će ispuniti vreme kroz dan, moraju stvoriti plan i organizovati se. To će im, kažu stručnjaci za Child Mind Institute, pomoći da kasnije bolje rešavaju razne zadatke te ih naučiti šta je to fleksibilnost. Dečja dosada dobra je i jer podstiče kreativnost, samopoštovanje i originalnost u razmišljanju. Dakle, dečja dosada nije nužno loša, no decu trebaš naučiti kako da njome upravljaju.

Šta kao roditelj možeš učiniti po pitanju dečje dosade?

Proaktivno reši dosadu

Kad dete kaže „Dosadno mi je“, to može biti šifra za niz različitih stvari. Možda su gladni, možda traže pažnju, možda su znatiželjni i žele znati šta radiš… Važno je videti šta zaista žele, ali pripazi na svoju reakciju. Ako prestaneš sa svojom aktivnosti samo jer je detetu dosadno, onda ono neće naučiti kako se samo zabaviti. Takođe, ako si ti ta osoba koja svaki put smišlja aktivnosti, onda dete nema priliku samo smisliti nove ideje.

Stručnjaci za Child Mind Institute savetuju da napraviš popis aktivnosti u kojima klinci uživaju, kao i neke zanimljive izazove i dugoročne projekte. Dete može iskoristiti ideje s popisa kad nastupi dečja dosada.

Pripazi na traženje pažnje

Ponekad se dogodi da klinci odbiju predložene ideje, ne zato što im se ne sviđaju, nego zato što žele tvoju pažnju. Što duže traje rasprava o tome šta bi mogli da radite, to deca duže imaju vašu pažnju. Ako se tvoje dete opire samostalnom odabiru aktivnosti, stručnjaci kažu kako ga treba usmeriti. Predlažu da im daš dva izbora i zamoliš da odaberu jedan. Ako im se nijedan ne svidi, predloži im da odaberu nešto novo u sledećih pet minuta. Ne zaboravi im reći i kad planiraš završiti sa svojim poslom ili zaduženjima te ćeš se moći posvetiti zajedničkoj aktivnosti.

Podstakni kreativnost

Kreativno razmišljanje ključno je za svladavanje dečje dosade. Međutim, neka deca ne znaju odakle početi pa je važno da ih usmeriš. Pokaži im kako isplanirati pojedine korake i razviti veštine rešavanje problema. Ako su deca mala i uvek se s igračkama igraju na isti način, možeš im pokazati kako da razmišljaju drugačije. Kreativnost možeš pokrenuti tako da, recimo, „pomešaš“ igračke. Ako se dete uvek igra s kockicama i gradi toranj, u igru ubaci i životinje i tako proširi priču, što će detetu otvoriti skroz novi svet.

Ako su deca starija, Child Mind Institut za rešavanje problema dečje dosade predlaže tzv. „otvorene zadatke“, odnosno projekte koji se mogu izvoditi na više načina i imaju više mogućih ishoda. Takvim aktivnostima mogu pronaći neku novu strast i izgraditi samopouzdanje rešavanjem problema koji su se činili nemogućim.

Zadrži dozu „realnosti“

Bez obzira na tvoju proaktivnost, tvoje ideje za aktivnosti neće uvek ispuniti celi detetov dan pa opet može doći do dečje dosade. Imaj na umu da se količina koncentracije kod dece međusobno razlikuje pa neka mogu mirno sediti tek 15 minuta, a drugoj nije problem i dva sata. Ovo je način da naučiš koliko se dugo dete može samo zabavljati. Kad to spoznaš, pridruži mu se pre „isteka“ tog vremena i nagradi ga za dobro ponašanje kako bi se dete osećalo ponosno jer je samo nešto postiglo, savetuju iz Child Mind Institute.

Prihvati neuspeh

Moraćeš da pomogneš detetu da nauči da prihvati neuspeh, što je zapravo još jedna prednost dečje dosade. Ponekad aktivnosti neće ići prema planu, no tako će dete naučiti osmisliti novi pristup projektu ili aktivnosti. Neuspeh, kažu stručnjaci, gradi toleranciju na frustraciju te stvara upornost i hrabrost. Dečja dosada pomaže da se na neuspeh prestane gledati kao na nešto strašno.

Na dosadu odgovori nečim uzbudljivim

Pomozi deci da na dosadu gledaju kao na priliku da učine nešto zanimljivo i korisno. Zahvaljujući dečjoj dosadi, mogu isprobati nove aktivnosti, razviti bolju toleranciju na frustraciju, naučiti kako preuzeti inicijativu, razviti strategije planiranja i veštine rešavanja problema, povećati samopouzdanje i bolje upoznati sebe. Sljedeći put kad od deteta čuješ da mu je dosadno, stručnjaci s Child Mind Institute savetuju da odgovoriš ovako: „To je super! Jedva čekam da vidim šta ćeš sad da radiš!“.

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete