Kako vaspitati samouvereno dete? Donosimo 9 saveta koje možeš primeniti da razvije veru u sebe!

Želja svakog roditelja je da vaspita srećno i samouvereno dete. Samopouzdanje se razvija učenjem novih veština, a stručnjaci kažu da, kako deca postaju starija, tako razvoj njihovog samopouzdanja postaje jednako bitan kao i razvoj veština. Kako vaspitati samouvereno dete pitanje je s kojim se susreću mnogi roditelji, a stručnjaci imaju nekoliko saveta s kojima im, kao roditelj, možeš pomoći da steknu veru u sebe. Samouvereno dete veruje u svoje sposobnosti, a isto tako zna da može učiti iz svojih grešaka onda kad u nečemu nije uspešno.

Da bi vaspitali samouvereno dete, vrlo je važno ne uzrujavati se oko njihovih grešaka, nego ih podstaknuti da iz njih uče, kažu iz Child Mind Institute. Osim toga, treba ih ohrabrivati da isprobavaju nove stvari te ih učiti da ne odustaju, čak i onda kad nisu uspešni iz prvog pokušaja. Da biste vaspitalili samouvereno dete, bitno je slaviti njihov trud, kao i pojasniti im da je bitno prihvatiti nesavršenosti.

U nastavku donosimo još nekoliko saveta kako vaspitati samouvereno dete.

9 praktičnih saveta kako vaspitati samouvereno dete

Pažljivo s komplimentima i pohvalama

Jasno je kako deci treba mnogo ohrabrenja, bilo da uče puzati, čitati, pisati, bacati loptu ili crtati. No, za vaspitavanje samouverenog deteta, s pohvalama i komplimentima treba ‘oprezno’. Naime, dete se može naviknuti na tvoje reči da je nešto dobro napravilo, i to u takvoj meri da će teško razlikovati kad su neki trenuci još vredniji slavljenja. Takođe, dete može osetiti i kad pretjeruješ (npr., izgovarajući rečenice poput ‘To je najbolji toranj od kocaka koji sam ikad video’) i tako početi ignorisati komplimente i pohvale. Stručnjaci za Parents.com kažu kako dete ne treba hvaliti kada učini nešto što bi trebalo, poput pranja zuba ili bacanja prljave majice u korpu za veš. Umesto toga, pokušaj detetu ponuditi konkretne povratne informacije. Umesto da kažeš kako je crtež predivan, možeš, na primer, istaknuti kako lepo koristi pojedinu boju na crtežu.

Nemoj uvek ‘spašavati’ svoje dete

Prirodno je da dete želiš zaštiti od toga da bude povređeno, kao i sprečiti osećaj obeshrabrenosti ili eventualne greške. No, kada odreaguješ, može se dogoditi da detetu nećeš napraviti nikakvu uslugu. Za vaspitavanje samouverenog deteta važno da je zna da je u redu doživeti neuspeh, kao i da je osećaj tuge ili ljutnje sasvim normalan. Stručnjaci tvrde kako deca uče svladavanjem prepreka, a ne tako što roditelji svladavaju sve prepreke za njih. Posebno je važno, tvrde psiholozi za Parents.com, da deca imaju priliku igrati se i rizikovati, bez osećaja da će ih roditelji kritikovati ili ispraviti zbog neke greške. Jedan od saveta za vaspitavanje samouverenog deteta je i taj da se roditelji trude da namerno prave neke male greške. Ako dete vidi da grešiš, a pritom oko toga ne napraviš veliki problem, oni će shvatiti da su greške normalne i osećat će se mnogo bolje.

Neka dete samo donosi odluke

Ako tvoje dete ima priliku donositi odluke od malih nogu, steći će poverenje u vlastitu dobru procenu, što je jedna od bitnih stavki za vaspitavanje samouverenog deteta. Stručnjaci savetuju da pritom pripaziš da bira između dve ili tri opcije. Na primer, nemoj dete pitati šta želi za ručak, nego mu ponudi dve ili tri ideje između koje će birati. U isto vreme, važno je klincu dati do znanja da ti i dalje odlučuješ o mnogim stvarima.

Pokaži mu da je čaša uvek napola puna

Ako se tvoje dete oseća loše i razočarano, pomozi mu da razvije optimizam. Umesto uveravanja da situaciju treba ‘gledati s vedrije strane’, podstakni ga da razmišlja o konkretnim načinima kako poboljšati situaciju i doći do željenog cilja. Ako se tvom detetu, na primer, čini da njegovi drugari čitaju bolje od njega, pojasni mu da svatko uči svojim tempom i predloži mu dodatno vreme za čitanje. Za vaspitavanje samouverenog deteta, važno je biti konkretan, odnosno ponuditi više od samih floskula, a predlog donosimo u sledećoj situaciji. Ako je, na primer, tvoje dete slomljeno i razočarano jer nije dobilo željenu ulogu u školskoj predstavi, nemoj mu reći ‘Ja mislim da si ti zvezda!’. Umesto toga, predlažu stručnjaci za Parents.com, bolje je reći: ‘Vidim kako si razočaran/razočarana. Hajde da smislimo plan kako da povećamo šanse da sledeći put dobiješ ulogu koju želiš.’

Stavi pažnju na njegove interese

Za vaspitanje samouverenog deteta, dobra je ideja predložiti mu najraznovrsnije aktivnosti i ohrabriti ga da pronađe onu koju stvarno voli. Deca koja su strastvena prema nekom području, bilo da su to dinosauri ili kuvanje, ponosni su na svoju stručnost i, tvrde stručnjaci, verovatnije je da će biti uspešna u drugim područjima svog života. Neobični hobiji mogu biti odlični i za razvoj samopouzdanja kod dece koja se teže uklapaju u školsku sredinu. Hobi može iskoristiti za povezivanje s drugom decom sličnih ili istih interesa.

Razgovaraj o rešavanju problema

Samouvereno dete postaje onda kad je sposobno pregovarati kako bi dobilo ono što želi, a stručnjaci kažu kako su istraživanja pokazala da čak i malu decu možete naučiti kako da samostalno rešavaju probleme. Ako ti dete dođe i požali se da joj je drugo dete na igralištu preotelo igračku, pitaj ga za njegovo mišljenje o rešenju problema. Čak i ako je prva ideja zgrabiti igračku nazad, pitaj ga šta se može dogoditi ako to uradi. Nakon toga, pitaj ga može li predložiti neke druge načine kako da vrati svoju igračku. Jedno istraživanje s četvorogodišnjacima pokazalo je da su došli do iznenađujuće zrelih ideja i predloga poput: ‘Biće zabavnije ako se igraš sa mnom, nego ako se igračkom igraš sam.’

Pronađi način kako da zajedno pomognete drugima

Stručnjaci tvrde da se deca osećaju samouverenije kad vide da čine promenu u porodici, među prijateljima ili u društvu. Za vaspitavanje samouverenog deteta, dobro je da deca imaju lične obveze koje obavljaju u kući, a uvek dete možeš pozvati da ti pomogne u poslu. Izgovori rečenice poput ‘Stvarno bi mi dobro došla tvoja pomoć’, a osim što će pomoći njegovom samopouzdanju, iz prve će se ruke uveriti da zadaci koje rade odrasli zahtevaju napor pa će mu biti lakše u budućnosti.

Pronađi priliku da dete provodi i vreme s odraslima

Deca vole da se druže sa svojim prijateljima, no stručnjaci za Parents.com kažu da je za vaspitanje samouverenog deteta bitno da budu i u društvu različitih odraslih osoba. Takvo društvo proširuje njihove vidike, omogućuje razgovor s drugom odraslom osobom koja nisi ti i daje drugačije poglede na svet.

Maštajte i razgovarajte o budućnosti

Podstakni dete da razmišlja o budućnosti, i to na način da radi nešto važno i posao koji ga ispunjava. To će doprineti vaspitavanju samouverenog deteta pa će se već od malih nogu osećati sigurnije u vezi sebe. Razgovaraj s detetom o odabiru svoje karijere i pitaj ga šta bi on želio biti. Bez obzira na njegove želje, ne umanjuj mu očekivanja. Čak i ako se predomisli, najvažnije je da razmišlja o svojim ciljevima.

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete