17 praktičnih i zabavnih načina kako animirati decu ovih praznika

Donosimo letnje aktivnosti za decu zbog kojih će ovi letnji praznici biti najzabavniji do sada, a u mnogima može uživati i cela porodica.

Kraj školske godine je tu, a dugo, toplo leto je pred vratima. Klinci su bezbrižnost, neopterećenost i dane bez sedenja u školskim klupama ili bez odlaska u vrtić jedva dočekali, no ti se možda mučiš kako im ispuniti dane, koje letnje aktivnosti za decu isprobati… No, nemaš brige, jer smo na jedno mesto stavili 17 genijalnih letnih aktivnosti za decu koje možete zajedno isprobati ovog leta. Prednost je što se neke od letnjih aktivnosti za decu potpuno besplatne, a mnogi od naših predloga zabaviće ih i na nekoliko sati, možda i celi dan! Naravno, imamo i nekoliko ideja u kojima ćeš uživati i ti, kao i cela porodica.

Sastavili smo popis letnjih aktivnosti za decu koje, ne samo da će mališane zabaviti, nego će oni kroz njih i naučiti nešto novo. Pre nego kreneš u osmišljavanje letnjih aktivnosti za decu u kojima će uživati idućih dva meseca, razgovaraj s njima, vidi što bi klinac želio i zajedno osmislite listu. Do tada, evo i naših predloga kojima se možeš inspirirati.

Letnje aktivnosti za decu u kojima može uživati i cela porodica

1. Osmisli izazov za celo leto – kako odraslima, tako i klincima, izazovi su posebno zabavni pa osmisli jedan koji će trajati celo leto. To može biti učenje novog jezika (uzmi tematske knjige iz bibliteke i kreni s osnovama), vožnja bicikla ili možda rolera. Vidi s mališanom postoji li nešto što želi naučiti i zajedno krenite u akciju!

2. Napravi takmičenje u društvenim igrama – ova letnja aktivnost za decu uključivat će i sve njihove prijatelje. Dogovorite dan, pripremi društvene igre, osmisli pravila celog takmičenja i zabava može početi! Ovakva letnja aktivnost za decu priziva celodnevno uživanje pa neka bude popraćena kakvim ukusnim (i zdravim) zalogajem. Ne zaboravi i simboličnu nagradu za pobednika!

3. Uživajte zajedno u kuvanju – ako tvoj mališan voli biti u kuhinji dok pripremaš jela, pokaži mu neke kulinarske osnove. Možete zajedno napraviti picu ili, omiljeno rashlađenje za letne dane, sladoled! Neka deca odaberu omiljeni ukus i bacite se na posao. Sigurni smo da će ova letnja aktivnost za decu biti jedna od onih koju će hteti ponoviti iz nedelje u nedelju, a užitak je veći nego kod kupovnog sladoleda! Kao dodatak na kraju, podstakni dete da osmisli i ime sladoleda, što može postati njegov novi, omiljeni ukus.

4. Uzgajajte biljke na terasi ili u dvorištu – dugo, toplo leto idealno je razdoblje da detetu pokažeš kako posaditi ili uzgojiti biljku, što je netipična letnja aktivnost za decu, ali jako zabavna i poučna! Neka poseje semenke ili zasadi mladice i ima obvezu brinuti se o biljci i njenom rastu celo leto. To će ga naučiti i odgovornosti, a dete će s nestrpljenjem čekati videti kako rast napreduje.

5. Napravite kućicu za ptice – želi li tvoje dete kućnog ljubimca, ovo može biti super uvod u brigu o njemu. Izradite zajedno kućicu, možete je ukrasiti i obojiti, a zatim je i snabdeti vodom i hranom za ptice. Dogovori s mališanom da hranjenje ptičica bude njegova obveza, čime se može naučiti odgovornosti. Letnje aktivnosti za decu poput ove odlične su jer će dete uživati u celom procesu i mnogo toga naučiti.

6. Ne zaboravite na čitanje – mnogim klincima praznici znače i odmak od knjiga, no uveri ih da čitanje nije sinonim za učenje, nego može biti jako zabavna aktivnost! Zajedno idite do lokalne biblioteke, pozajmite nekoliko zanimljivih naslova, a nakon čitanja razmenite mišljenja o pročitanome. Neka ovakve letnje aktivnosti za decu budu svakodnevni zadatak jer će tako čitanje prerasti u naviku i odgojićete malog čitatelja, što je važna navika za ceo život. P.S. Upoznaj ga s bibliotekom i pokaži mu da, osim zanimljive literature, može pronaći i edukativne igre i audioknjige.

7. Kampovanje u dvorištu – naravno, možete isprobati i ‘pravo’ kampovanje u prirodi, no ako u tome nemaš iskustva, onda je i dvorište super opcija. S klincima postavi šator u koji ćete staviti vreće za spavanje, ručnu lampu i grickalice ako ogladnite. Predloži i im posmatranje zvezda ili osluškujete prirodu noću. Zabava pod vedrim nebom je zagarantovana, a ovo će brzo postati omiljena letnja aktivnost za decu.

8. Planinarite! – prva pomisao kad je u pitanju planinarenje su zahtevne staze, no planinariti možete i na jednostavnim rutama prilagođenima najmlađima. Raspitaj se o najboljim planinarskim stazama u okolini tvog mesta i jedan dan rezerviši za boravak u prirodi. Među krošnjama drveća cela porodica će pronaći predah od visokih temperatura, a klinci će moći isprobati i novu aktivnost.

9. Podseti se igara iz svog detinjstva i poduči klince kako ih igrati – ovde mislimo na između dve vatre, preskakanje lastiša, igru ‘školice’. Ponekad nam se čini kako su ove igre pomalo zaboravljene pa su letni praznici idealna prilika da ih se prisetiš i naučiš decu kako ih igrati. Ova letnja aktivnost za decu neće biti omiljena samo njima, nego sigurno i tebi!

10. Podstakni umetnika u detetu – i to ne bilo kakvog, nego onog koji se služi kredama! Kad doneseš kantu s kredama u šarenim bojama, crtanje po dvorišnom betonu postaće omiljena letnja aktivnost za decu, a verujemo kako će se tvom mališanu brzo pridružiti i ostali prijatelji. Predloži mu da napravi mali mural ili osmisli svoj cool dizajn, a porodično dvorište dobiće titulu najlepšeg u ulici.

11. Vreme je za posetu muzeju – ako zbog raznih obveza u ostatku godine odgađaš posetu muzeju, letnji praznici savršena su prilika za tu aktivnost. Razgovaraj s detetom o tome kakav bi muzej voleo da poseti i saznaj kakve su izložbe u muzejima u okolini. Poseta muzeju može biti i deo jednodnevnog izleta u kojem će uživati cela porodica.

12. Napravite zmaja – puštanje zmaja super je zabava za vetroviti dan. Umesto kupovine, odlična letnja aktivnost za decu može biti izrada zmaja. Internet je prepun saveta za to kako samostalno napraviti zmaja u kućnim uslovima, a biće vam potrebno i nekoliko listova papira, tanki drveni štapići, makaze i selotejp, lenjir, kanap i mali štap koji će služiti za puštanje. Neka klinci pokažu umetničku stranu i ukrase zmaja po želji, a na tebi je da pronađeš livadu gde ćete gledati kako zmaj leti na vetru.

13. Organizuj piknik – sunčani, letnji dan iskoristi za odlazak u prirodu, i to na piknik! Za piknik ne moraš ići ni daleko od mesta stanovanja, nego pronađi kutak u prirodi u blizini doma. Ponesi ćebiće, korpu s hranom, pripremi najdražu muziku i uživanje na otvorenom može početi! Ovakve letnje aktivnosti za decu brzo će prerasti u zabavu za celu porodicu i društvo.

14. Neka naprave sopstvenu odeću – ako tvoj mališan pokazuje interesovanje prema modi, predloži mu da napravi svoj komad odeće. Na tebi je da kupiš običnu belu majicu i obezbediš boje za tekstil i markere kojima će ukrašavati i tako napraviti komad odeće s sopstvenim potpisom. Već znamo koja će majica tvom klincu biti najdraža u ormaru!

15. Puzle su uvek dobra ideja – nisu svi letnji dani topli i sunčani, a idealna letnja aktivnost za decu u kišnim danima je slaganje puzli. Naravno, ne samo za decu, nego u ovoj zanimaciji može uživati cela porodica! Slaganje može potrajati i nekoliko dana, a deca će sigurno biti ponosna na rezultat. Ne zaboravi prilagoditi puzle uzrastu deteta kako mu slagalica ne bi bila prekomplikovana.

16. Napravite vremensku kapsulu – ova letnja aktivnost za decu, ali i odrasle, jedna je od onih koja će izmamiti osmeh na lice i za nekoliko godina. Predloži detetu da u kutiju stavite nekoliko sitnica koje će za koju godinu činiti predivnu uspomenu i zakopajte kutiju negde u dvorištu. To može biti zajednička fotografija od tog dana, novinska naslovnica s najvažnijim vestima i poneka lična stvarčica. Da bi aktivnost za decu bila još zabavnija, predloži mu i da napravite mapu kako bi jednog dana lakše pronašli ‘blago’ s najdražim uspomenama koje će celu porodicu podsetiti na jedno lepo leto.

17. Stvorite foto-dnevnik – i ova letnja aktivnost za decu jedna je od onih koja će trajati celog raspusta. Pokazuje li tvoj mališan interesovanje prema fotografiji, možeš mu predložiti da svakodnevno fotografiše motiv koji je obeležio pojedini dan. Neka mu doda datum i kratak opis, a na kraju leta sve složi u jedan veliki album. Osim što će se zabaviti dokumentovanjem svojih aktivnosti, stvoriće lep album s uspomenama kojih ćete se zajedno rado prisećati.

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete