Putovanje s decom: Saveti za organizaciju koji će olakšati put

Putovanje s decom uvek je izazovno. Naši saveti mogu olakšati organizovanje cele avanture s klincima.

Prolećni dani i topla sezona zovu na otkrivanje novih, zanimljivih odredišta. Ako je putovanje s decom ideja kojoj i ti sve više razmišljaš, imamo nekoliko saveta koji će ti olakšati pakovanje i celo putovanje.

Bez obzira na to radi li se o prvom putovanju s prvim detetom ili iza sebe imaš već mnogo pređenih kilometara s klincima, putovanje s decom uvek je izazovno. Od toga šta spakovati do aktivnosti na destinaciji, lista o čemu treba razmišljati prilično je duga. Međutim, imaj na umu da je organizacija ključ dobrog putovanja pa ćeš s dobrom pripremom lakše savladati i potencijalne izazove. No, pre svega, imamo jedno ‘upozorenje’ – čak i kad putovanje s decom isplaniraš do poslednjeg detalja, stvari mogu krenuti u neočekivanom smeru. To ne mora biti nužno loše, samo treba biti spreman na sve. Ipak, u tome i je čar putovanja s decom jer se radi o posebnoj avanturi koja stvara najlepše uspomene.

Razgovaraj s detetom pre puta

Pre nego što kreneš s pakovanjem, dobra je ideja upoznati dete s idejom putovanja. Ono za najmlađe znači novo iskustvo, pogotovo ako putuju prvi put. Stoga, vrlo je bitno objasniti im šta ih čeka, kao i s čime se sve mogu susresti. Taj je deo bitan kako im ne bi bilo neugodno ili da se ne uplaše. Objasni im svaki korak puta jer će cela porodica više uživati u celoj avanturi. Možeš im objasniti šta će videti na aerodromu, kako izgleda putovanje autobusom ili šta može očekivati kad dođete na odredište. Većoj deci objasni kako se treba ponašati u javnom prevozu, hotelu ili apartmanu, restoranu, u razgledanju grada…

Pakuj pametno

Pakiranje je mnogima deo svakog putovanja koji najmanje vole, a ako putujete s decom – ne preterujte sa stvarima. Najbolje je spakovati osnovne stvari. Znamo da to možda zvuči komplikovano, čak i nemoguće jer želiš poneti sve ono što klinci koriste i kod kuće. No, to je loša ideja jer ne želiš za sobom vući i pretežak kofer među kojima će mnoge stvari ostati neiskorištene.

Dobra je ideja detetu dati vlastiti kofer – ne samo da ćeš osloboditi mesto u vlastitom koferu, nego će dete dobiti samopouzdanje i osećaće se važno. Takođe, zajedno se pakujte pa ih ohrabri da sami odaberu stvari koje žele da ponesu na porodični odmor. Tako ćeš kod njih stvoriti uzbuđenje i pritom možeš odgovoriti na sva njihova pitanja, kao i naučiti ih bitne lekcije o pakovanju i organizaciji.
Pre putovanja s decom, ne zaboravi proveriti vremensku prognozu. To će ti pomoći u pametnom pakovanju, kao i u planiranju svih aktivnosti na putovanju.

Ako putuješ s bebom ili malo većim detetom, pobrini se da uz sebe imaš dovoljno pelena i vlažnih maramica, barem za putovanje do odredišta. Isto važi i za dodatnu odeću pa neka ti jedna kombinacija uvek bude pri ruci. Ubaci i osnovne lekove, za eventualnu mučninu ili, na primer, alergiju. Takođe, pre puta raspitaj se i o identifikacijskim dokumentima za decu. Najčešće je pasoš dovoljan dokument, no nužno je proveriti kako na putovanju ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Daj sebi dovoljno vremena

Kad je u pitanju putovanje s decom, ne postoji opcija pakiranja i polaska u zadnji čas. Vrlo je bitno za sve uzeti dovoljno vremena. Ono što ti inače oduzima svega nekoliko minuta, s decom se može i odužiti pa u raspored uvrsti i ekstra vreme.

Ako s klincima putuješ avionom, pobrini se da na vreme dođeš na aerodrom i imaš dovoljno vremena ako nešto krene u pogrešnom smeru. Raniji polazak i dodatno vreme za svaki korak ne odnosi se samo na putovanje avionom, nego na svako putovanje s decom. Kad stignete na odredište, imaj na umu da možda i nećete stići pogledati sve što je planirano. Umesto toga, neka raspored bude opušten i neka se u njemu nađe dovoljno vremena za prilagođavanje i izmenu planova. Fleksibilan raspored znači i manje stresa, a samim time i zadovoljnije putnike.

Kada razmišljaš o tome kako bi dobili na vremenu, dobra je ideja ranije rezervisati sve što je moguće jer ćeš time izbeći čekanje u redovima. Osim smeštaja, rezerviši ulaznice za znamenitosti i atrakcije, ture po gradu, karte za muzeje i tematske parkove te oko toga gradi raspored.

Ne zaboravi na (zdrave) grickalice

Glad može biti okidač za nervozu pa sa sobom uvek imaj neke grickalice, po mogućnosti zdrave varijante. Putovanja ne idu uvek u planu pa se razmak između dva obroka zna otegnuti. Hrana u drugoj državi može biti drugačija od onog što tvoji klinci inače jedu za ručak pa će brzo ogladneti. Grickalice nisu dobra ideja samo za decu, nego i odrasle pa ih je svakako dobro imati pri ruci.

Raspitaj se o popustima za decu

Popust ili besplatna ulaznica za klince može uštedeti mnogo novca na putovanje. Iznenadićete se na koliko mesta postoji popust namenjen deci – javni prevoz, ulaznice za muzeje, znamenitosti i druge atrakcije, ture s vodičem po gradu, a na nekim mestima, čak i restorani!

Ne zaboravi na knjige i igračke

Kod putovanja s decom, najbitnije im je da im bude zabavno. Sigurno će biti uzbuđeni zbog nove avanture avionom, autobusom ili brodom, no dobro je pripremiti i neku novu knjigu ili igračku koji će im zaokupiti pažnju. Naravno, ne zaboravi omiljen naslov i najdražu plišanu igračku jer ne želiš kroz celo putovanje slušati pitanje zašto meda, slon ili žirafa nisu takođe išli na put!

Neka dete stvara uspomene

Ako je tvoje dete dovoljno odraslo, razmisli o tome da mu daš fotoaparat s kojim će zabeležiti trenutke s putovanja. Osim što će se zabaviti, stvoriće i najljepše uspomene, ali će i pokazati kako je avantura izgledala kroz njegove oči. Tako će se i više fokusirati i na stvari koje vide oko sebe.

Uvek imaj dete na oku

Poslednje, ali i najbitnije – iako se čini kao prilično očigledan savet, nikad ne ispuštaj dete iz svog vidnog polja. Dok kupuješ ulaznice, razgledaš suvenire, prijavljuješ se na aerodromu ili naručuješ hranu, neka ti dete uvek bude na oku. Ako putuje više odraslih, podelite dužnosti – dok jedna osoba kupuje karte, druga neka pazi na klince. Kad su dovoljno odrasli, napiši na papir ili ih nauči osnovnim informacijama poput imena i prezimena, kontakt-telefona, lokalne adrese ili e-maila.

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete