Uskršnje aktivnosti koje možete isprobati sa decom i cela porodica će se zabaviti

Ako nemate ideju kako da zabavite mališane ovog Uskrsa, donosimo vam ideje za uskršnje aktivnosti u kojima će uživati cela porodica.

Bliži se Uskrs, praznik kom se deca najviše raduju i ako želite da uključite decu u pripreme za praznik, donosimo ideje za neke praznične aktivnosti koje možete da isprobate zajedno. Od ukrašavanja uskršnjih jaja preko izrade čestitke pa do ‘lova’ na uskršnje blago, donosimo predloge u kojima će uživati cela porodica.

Uskrs je pred vratima i, kao roditelji, sigurno ste poželeli da uključite i najmlađe članove porodice u pripremu. Imamo ideje za uskršnje aktivnosti uz koje će Uskrs, ali i dani pre biti zabavni i kreativni. Školarci su na raspustu, mlađi uživaju u toplim prolećnim danima kad smo napokon igru u kući zamenili aktivnostima na otvorenom… Ove uskršnje aktivnosti biće zabava za celu porodicu! Zaboravićete na vreme i uživaćete u zajedničkom druženju. Uskršnje aktivnosti koje donosimo omogućiće da pustite mašti na volju, a osim uživanja u zajedničkom vremenu, dobijate i divnu uspomenu u obliku uskršnje čestitke, dekoracije…

Ukrasite uskršnja jaja

Kada se pomene Uskrs, prva ideja su šarena, fantastična uskršnja jaja. Među uskršnje aktivnosti uvrsti zajedničko farbanje jaja pa se ti i deca poigrajte temperama ili im pokaži prirodne načine ukrašavanja jer će tako deca upoznati i neke tradicionalne običaje.

Ako je izbor pao na tempere i vodene boje, ukrasite jaja od stiropora – daj detetu četku i korpa s najoriginalnijim uskršnjim jajima je zagarantovana! Dogovorite temu, neka motivi budu uskršnji, prolećni i veseli. Mešajte boje zajedno, isprobavajte čaroliju stvaranja novih nijansi, a celi postupak isprobajte i na pravim jajima.

Ako ste se dogovorili za prirodno ukrašavanje, podseti decu kako su jaja farbali bake i deke – zajedno uberite listove, deteline i cvetove maslačka ili tratinčice koje ćete kasnije prilepiti na jaja. Belance može da vam posluži kao lepak! Kad je cvet na jajetu, čvrsto ga umotaj u najlon čarapu, a u loncu pre toga kuvaj ljusku luka u 2 litre vode, pola sata. Onda u lonac uroni jaje zamotano u čarapu. Što se duže kuva, biće tamnija boja jajeta.

Ukrasite grane

Ako želite da unesete uskršnje raspoloženje u dom, među uskršnje aktivnosti uključite i ukrašavanje grana. Najpre, obojite grane zajedno u neku od pastelnih nijansi, u baš onu boju koja se detetu dopada. A zatim ih ukrasite dekoracijama koje ste zajedno napravili! To mogu biti uskršnja jaja, zečići i kokoške od kolaž papira, prolećni motivi kao što su sunce i cveće, uskršnje čestitke…
Ovo je lep način da osvežite svoj dom i unesete dašak boje i proleća u njega, uz zagarantovanu zabavu za celu porodicu. Od traženja grana, preko farbanja, izrade ukrasa i kićenja drveća, sve generacije uživaće u procesu, a posebno najmlađi. Uživajte u zabavi pravljenja ukrasa!

Napravite uskršnje poslastice

Kada se pominje Uskrs, jedna od prvih misli je praznična trpeza oko koje se okuplja porodica. Osim što deca mogu da ukrase praznični sto, neka učestvuju u pripremi jednostavnih kolača. Ne morate da brinete o potencijalnom neredu ili brašnu koji se uvlači u svaki kutak i pukotinu jer ove uskršnje aktivnosti stvaraju neprocenjive uspomene. Izaberite recept zajedno, to mogu biti jednostavni kolačići ili keksići koje deca mogu oblikovati pomoću sekača za kolače. Pripremite sastojke i zamesite testo zajedno. Deca će sigurno uživati u ovom procesu jer će znati da su deo nečeg važnog, a da se pritom zabavljaju. Kada je testo gotovo, razvucite ga i počnite da sečete oblik i ukrašavate. U njima će uživati cela porodica posle uskršnjeg ručka, a ovi kolačići mogu biti poklon od srca voljenoj osobi.

Napravite čestitku za Uskrs

U doba interneta raznih aplikacija za slanje poruka, fotografija i video zapisa, zaboravljamo na čari klasičnih čestitki i kakva je radost slati i primati ih. Neka ovaj Uskrs bude vreme kada ćete izmamiti osmeh na lice dragim ljudima. Neka čestitka bude unikatna, personalizovana, a najbolje će pomoći male dečije ruke. Među uskršnjim aktivnostima napravite čestitku sa najmlađima: nabavite kolaž papir, flomastere, bojice i pustite mašti na volju! Neka se deca poigraju uskršnjim i prolećnim motivima, neka kreiraju svoju viziju zeca, uskršnjeg jajeta… Čestitke su odličan način za stvaranje najlepših uspomena.

Lov na uskršnja jaja u dvorištu

Ako imate dvorište, iskoristite njegove prednosti i lepo vreme, pa igrajte sa decom igricu lova na blago, odnosno uskršnja jaja. Uz njih pripremite čokolade ili druge poslastice i sakrijte ih u dvorištu. Napravite zabavnu mapu kako biste pomogli deci da pronađu uskršnja jaja. Iskoristite zajedno sunčan dan i uživajte na otvorenom, pa neka potraga za uskršnjim jajima bude na listi uskršnjih aktivnosti.

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete