Mala škola učenja slova – kada i kako?

Učenje slova je zabavno! I nikad nije prerano! Potrebno je samo malo dobre volje i kreativnosti! Ovo je mala škola učenja slova! I nije teška! 🤩 

Kada je pravo vreme da dete krene da uči slova?

Dete počinje da uči slova i pre nego što ti to primetiš!

Upija sve iz okoline, i od prve godine živote sve oko njega je mala škola, a vaša zajednička čitanja su osim lepih trenutaka i mala škola učenja slova. Obavezno čitaj detetu! Davanje detetu slikovnice u ruke da lista i gleda sadržaj podstiče razumevanje glasova i slova od najmlađih dana. Jer, iako ne razume, u detetovoj glavici odvija se mnogo procesa i dete pamti i uči oblike slova, shvata da se čita s leva na desno i slično.

I zato, kada primetiš da dete pokušava da nešto pročita, kada pokaže neko slovo i kaže koje je (makar i da pogrešno kaže) to je pravo vreme da se angažuješ oko detetovog učenja slova!

Ali, najvažnije pitanje je – KAKO? 🤔

PEVAJTE

Deca koja lako imenuju sva slova azbuke veoma lako nauče da čitaju. Onda je to najbolji početak. Dakle, naučite azbuku! Možete zajedno da pevate pesmice o slovima i da naglašavaš svako slovo da dete upamti. Takođe, ponavljaj delove pesmice i slova naglas. Veruj nam, neki stihovi će za uvek da ostanu u detetovom pamćenju, a učenje kroz pesmu je veoma zabavna aktivnost!


POKAŽI

„Majo, pogledaj, ovde piše „Beograd“, ovde piše „banana“…“ Sekund posla koji tvome detetu donosi mnogo toga. Dete pogleda, pamti i povezuje glasove koje si izgovorila s napisanim tekstom. I sve se to u njegovoj glavi pune mašte i znatiželje pretvori u riznicu znanja. 💫

ČITAJTE ZAJEDNO

Tek kad poraste i krene u školu dete će samo da sedne i da čita. Do tad si ti tu da mu predstaviš aktivnost čitanja kao sjajnu i maštovitu zabavu.
Kako?
– Postavi knjigu tako da dete vidi strane slikovnice
– Povlači prst po tekstu koji čitaš naglas
– Naglašavaj duže reči i slova na koja želiš da dete obrati pažnju
– Neka knjige budu dostupne da dete može da ih dohvati i da se igra sa njima
– Ukrasi dečju sobu posterima sa rečima

Osim slikovnica, slovarica je takođe sjajan izbor. Pogotovo ako je personalizovana.
U tom slučaju se mala škola učenja slova pretvara u najveću zabavu kojoj se dete raduje! 😊

ZAŠTO PERSONALIZOVANA?

Svi volimo da budemo junaci, a pogotovo deca!
Možeš da dete uvedeš u svet slova i čitanja personalizovanom slovaricom „Kako ću spasiti azbuku?“ Ova personalizovana knjiga ima sve elemente da dete zavoli čitanje i učenje! Iza korica su rimovane zabavne kratke priče koje upoznaju dete sa svakim slovom azbuke. Aligator Aca i guska Gabi vode mališana u Azbukodoniju gde je dete glavni junak i spasava slova od Slovoždera. Zabava i savladavanje svih slova su zagarantovani!

😊 Ps. sve isto važi i za učenje abecede! Kada savladate azbuku, spremite se za Abecedoniju – Kako ću spasiti abecedu?

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete