Brineš li se kako starije dete pripremiti na dolazak prinove? Isprobaj par saveta za svaki uzrast, od prve godine pa do škole

Prinova u porodici donosi uzbuđenje, ali izazove i pitanja, među kojima je i ono kako starije klince pripremiti za novog člana porodice.

Prinova u porodici znači radost i uzbuđenje, ali sa sobom donosi i izazove. Jedan od njih odnosi se na pripremu starijeg deteta ili starijih mališana na dolazak bebe. Postavljaju se mnoga pitanja poput ‘Treba li detetu reći da će dobiti batu ili seku?’, ‘Hoće li biti ljubomorno?’, ‘Kako im možemo pomoći u zbližavanju?’.

Pitanja je mnogo i ne postoji univerzalan odgovor na njih, no treba znati da će deca različitih godina drugačije reagovati na prinovu u porodici. Raising Chlidren piše kako deca moraju naučiti da dele ljubav i pažnju s prinovom u porodici. To se može činiti kao veliki korak, posebno ako su u pitanju mališani od 2-3 godine jer će imati osećaj da više nisu u centru pažnje.

Prinova u porodici je veselje, ali nosi i izazove

Kad barem približno znaš šta možeš očekivati kao reakciju od deteta u pojedinom uzrastu, onda je lakše i pripremiti za nove (slatke) izazove. Bez obzira na starost, deci će biti potrebno prilagođavanje, a Raisiling Children piše kako se pozitivan odnos između braće i sestara na kraju razvije kad beba napuni približno 14 meseci.

1-2 godine

Portal Healthy Children piše kako deca ovih godina ne mogu jasno razumeti šta znači imati brata ili sestru. Bez obzira na to, neka čuju da govoriš o prinovi u porodici i neka osete tvoje uzbuđenje. Možda neće razumeti oko čega je uzbuđenje, no brzo će preći i na mališana. Stručnjaci kažu kako trebaš imati na umu da ponekad nećeš moći zadovoljiti potrebe oba deteta. A kad se roditelji osećaju iscrpljeno, potražite pomoć bližnjih i prijatelja jer podrška uvek dobro dođe.

U ovom uzrastu, dobra je ideja čitati slikovnice s tematikom prinove u porodici. To je jedan od načina na koji će se dete upoznati s pojmovima poput ‘brat’, ‘sestra’, ‘novo dete u porodici’. Isto tako, kad prinova dođe u porodicu, pokušaj učiniti nešto posebno za stariju sestru ili starijeg brata. To može biti poseban znak pažnje, odlazak na mesto gde voli da ide, samostalno vreme s bakom, dekom ili drugom odraslom osobom koja je detetu draga.

Pojasni detetu i kad će se nova beba roditi. Budući da deca nemaju klasičan pojam vremena, dolazak prinove u porodicu možeš povezati s bitnim događajem, na primer rođendanom člana porodice, piše Raising Children.

2-4 godine

Prema pisanju Healthy Children, u ovom uzrastu su deca i dalje izuzetno privržena roditeljima i ponekad ne znaju kako ‘deliti’ roditeljsku pažnju. Tvoje dete može biti i osetljivo na promene ili mu dolazak prinove u porodici može predstavljati svojevrsnu ‘pretnju’.

Da u porodicu dolazi nova beba, detetu možeš saopštiti kad počneš kupovati potrebne stvari i odeću ili ako mališan pita zašto mami ‘raste trbuh’. Od velike pomoći u ovakvim situacijama mogu biti slikovnice i knjige, a pokušaj detetu reći za prinovu u porodici pre nego što čuje od nekog drugog iz porodice.

S mališanima je važno biti iskren. Objasni mu da je beba slatka, nežna i željna maženja, ali isto tako spomeni i da će ponekad plakati, kao i tražiti mnogo roditeljskog vremena i pažnje. Takođe, neka klinci znaju da će proći određeno vreme pre nego će se s batom ili sekom moći igrati, a oseća li se nesigurno, pojasni mu da ćeš ga jednako voleti nakon dolaska bebe. Stručnjaci za Healthy Chlidren kažu kako je dobra ideja mališana uključiti u planiranje za dolazak prinove. Uključi ga u kupovinu potrebnih stvari, pokaži mu njegove fotografije dok je bio malen. Izvrsna ideja je i personalizovana knjiga ‘Kako sam došao na svet’, rimovana priča koja na šaljiv način otkriva kako nam bebe dolaze na svet. Uz to, planiraš li s novim članom porodice koristiti stvari i igračke starijeg deteta, daj mu da se s njima poigra, a možeš mu kupiti i lutku kako bi se o njoj brinuo. 

Nadalje, ako se s dolaskom prinove u porodici poklapaju i neki veliki događaji poput skidanja pelena ili samostalnog spavanja, pripazi na ‘tajming’. Pokušaj sve završiti pre dolaska bebe, a ako nije moguće, odloži za malo kasnije kako se dete ne bi osećalo iscrpljeno zbog učenja novih stvari, ali i brata ili sestre koji mu sad prave društvo. Stručnjaci upozoravaju da se roditelji ne trebaju iznenaditi ako starije dete iznenada traži flašicu ili pelenu. Kažu kako je to sasvim normalno jer dete tako ‘proverava’ ima li i dalje roditeljsku ljubav i pažnju. Umesto da mu kažeš da se ponaša u skladu sa svojim uzrastom, pruži mu potrebnu pažnju, a pohvali ga kad se ponaša zrelije.

Pre odlaska u bolnicu, bitno je objasniti detetu jer će možda zbuni maminim odlaskom na nekoliko dana. Obavezno mu naglasi da, kad se mama vrati iz bolnice, društvo će joj praviti i nova beba. Važno je i da u tom razdoblju ne dođe do velike promene u rutini starijeg deteta jer će se tako osećati sigurnije. Nakon dolaska bebe u dom, u dnevni raspored ubaci i vreme za starije dete. Čitajte, igrajte se, slušajte muziku ili jednostavno razgovarajte. Važno je da dete zna da i dalje želiš provoditi vreme s njim, a uključi ga i u aktivnosti s bebom – može učestvovati u hranjenju ili zajedničkom maženju.

Od 5. godine nadalje

Deca starija od pet godina često prinovu u porodici ne osećaju kao ‘pretnju’, kao što je to slučaj s mlađom decom. Ipak, i njih je važno pripremiti pa mu ispričaj što čeka porodicu, i to na jeziku koji razume. Neka zna šta znači imati prinovu u porodici, kakve promene donosi i šta to znači za njega. Klinci tog uzrasta mogu pomoći u pripremama za dolazak prinove, a stručnjaci za Healthy Children kažu kako je dobra ideja da što pre vidi novu bebu nakon rođenja.

Kad mama i beba dođu doma, neka stariji brat ili starija sestra imaju osećaj velike uloge u brizi za dete. I, naravno, nemoj zanemariti zajedničko samostalno vreme sa starijim klincima, neka i znaju da su i oni posebni.

I još nekoliko vrednih saveta…

Raising Children donosi još nekoliko saveta koje možete isprobati pre i nakon dolaska prinove u porodicu

  • Čitajte priče o bebama. Gledajte ilustracije i razgovaraj s decom kako porodica raste
  • Pokaži detetu fotografije dok je bilo malo
  • Neka mališan dotakne stomak, neka oseti kako se beba ‘rita’
  • Pitaj dete čemu se posebno veseli kad nova beba dođe u porodicu
  • Pojasni mu da nova beba u porordici ima svoje potrebe
  • Ohrabri dete da se druži i igra s drugom decom. Tako će razviti društvene veštine i lakše stvoriti odnos s novorođenim bratom ili sestrom.

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete