Kako ‘preživeti’ leto? Donosimo 5 saveta s kojima će ovo biti najbolji raspust

Školski praznici su zabavni, no između raznih avantura, uvući će se trenuci dosade ili nervoze, no uz ove savete, i to će se lako prebroditi.

Raspust je počeo i klince čeka skoro dva meseca uživanja i odmora. Ako razbijaš glavu kako ih zabaviti , nemaš brige, jer smo pripremili genijalan spisak aktivnosti s čak 17 predloga koje mogu isprobati za vreme školskih praznika. Pronađi praktične i zabavne načine kako da animiraš decu tokom školskog raspusta – biće najzabavniji do sada, a u mnogima može uživati i cela porodica! Još jedan plus je taj što, ne samo da će ih aktivnosti tokom praznika zabaviti, nego će kroz mnoge od njih i naučiti nešto novo.

A sad kad smo rešili zabavu za klince i pronašli aktivnosti u kojima mogu uživati naredna dva meseca, pripremili smo i za tebe nekoliko saveta koji će ti pomoći da ‘preživiš’ leto i da ovaj raspust bude odmor i za tebe!

Raspust uključuje zabavu, ali i trenutke dosade i nervoze

Svi znamo da bi letnji odmor s decom tokom raspusta trebao biti zabavan i uzbudljiv. On to, svakako, i jeste, ali takođe u nekim trenucima može postati pomalo naporan i iscrpljujući.

Svi znamo kako možemo isplanirati svaki detalj, no između mnogih letnjih aktivnosti poput kupanja, crtanja, igre i uživanja u prirodi, u ovaj raspust uvući će se i trenuci dosade, svađa između braće i sestara ili manjka tišine i vremena za sebe koje je katkad preko potrebno. Kako bi školski praznici i letnji odmor protekli ‘glatko’, donosimo ti nekoliko saveta koje vredi isprobati.

Planirajte avanture, ali i vreme za odmor!

Raspust je, leto je, vreme je za porodične avanture i zabavu! Sedni s porodicom i isplanirajte šta biste voleli da radite ovog leta. Napravite letnju listu želja za školske praznike, pronađite aktivnosti koje svi želite raditi i zapišite ih u kalendar. Ipak, ne zaboravi na odmor! Svatko treba malo prostora za sebe i vreme u kojem se može opustiti, čak i vreme u kojem mu može biti dosadno (a stručnjaci tvrde da je to zapravo dobro za dete, o čemu možeš pročitati ovde). Kao odrasla osoba, treba ti malo vremena za sebe, a deci su potrebni tre nuci dosade jer tako razvijaju samostalnost, ali i podstiču kreativnost. Dakle, zapamti, isplaniraj zabavne aktivnosti za ove školske praznike, ali ne zaboravi i na vreme za odmor i opuštanje.

‘Mama, tata, dosadno mi jeeee!’

Znaš li da ćeš ovu rečenicu tokom raspusta čuti barem sto puta dnevno? Ipak, nema brige! Stručnjaci smatraju da dečja dosada nije problem i da je zapravo sasvim u redu da se deca ponekad dosađuju. Dosada, kako smo pisali i pre, može poslužiti da deca razvijaju svoje veštine i kreativnost pa nemoj stvarati nepotreban osećaj da ih moraš konstantno zabavljati. Dakle, ako ti dete kaže da mu je (ponovno) dosadno, možeš isprobati neki od sledećih odgovora, sigurni smo da će podstaknuti kreativnost i da će mališan pronaći aktivnost koja će ga razveseliti i zabaviti.

• ‘Oh, ja volim kad mi je dosadno! Jedva čekam da vidim šta ćeš osmisliti i raditi na kraju.’

• ‘Sigurno ti je teško, ali verujem da možeš pronaći nešto u čemu ćeš uživati.’

• ‘Dosada zvuči kao sjajan trenutak da malo vremena provedeš sam sa sobom i osmisliš nešto novo.’

Ako i dalje niste zajedno pronašli rešenje za dosadu, možeš isprobati ‘teglicu za dosadu’. Messy Motherhood donosi super ideju – sastavi spisak dvadesetak aktivnosti za školske praznike i stavi ih u jednu posudu. Kad se mališan požali da mu je dosadno, reci mu da izvuče tri papirića i izabere neku od ponuđenih aktivnosti.

Kućni poslovi su za svakog

Sigurno znaš kako je neverojatna brzina kojom se suđe, odeća i nered gomilaju dok traje leto i školski praznici. Toliko je obaveza po kući koje treba napraviti, ali nedostaje vremena jer ga želiš provoditi s klincima i uživati u slobodnom vremenu. No, ‘kad se male ruke slože’, i posao postaje jednostavnije obavljati, a brže ćeš ga završiti ako u njega uključiš i decu. Razmisli koje od kućnih poslova mogu obavljati i klinci pa ih uključi u čišćenje i pospremanje doma, ali na zabavan način.. Tebi će olakšati posao, a njima ćeš ispuniti dan i sigurno nećeš čuti rečenicu: ‘Dosadnooo mi jeeee!’.

Neka u pomoć uskoče prijatelji s decom, ali i ti njima!

Okupi prijatelje mališana i dogovorite zajedničko igranje. U ‘zamenu’ za to, drugi put će ih pričuvati prijateljica, dok ćeš ti imati slobodno vreme za sebe ili obveze. I kad je druženje kod tebe, velika je verojatnost da ćeš dobiti neke trenutke za sebe jer će se klinci međusobno zabavljati i uživati u igranju, preporučuje Messy Motherhood.

Pripremi se i za neke loše trenutke

Školski raspust i leto pre svega su zabavni! Druženje na otvorenom, sunce i kupanje, kreativne aktivnosti… Ne sumnjamo kako ćeš s porodicom i prijateljima svakog dana stvarati nove uspomene, no pripremi se i na neke loše trenutke. Dugački letnij dani na školskim praznicima mogu iscrpeti i decu i roditelje pa nije neuobičajeno da deca počnu u nekom trenutku da plaču. To se događa i najboljima, a kako biste ih sprečili, na njih morate biti spremni. Ti najbolje znaš što umiruje tvoje dete pa uvek pri ruci imaj omiljenu igračku ili slatkiš kako bi kriza što pre prošla. Naravno, i razgovaraj s njim kako biste zajednički rešili problem.

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete