Uloga tetke je nemerljiva 😍 Znaš li koliko si bitna osoba u životu svojih nećaka?

Tetka… Jedna od onih osoba koja zna dete od prvog dana. Kako dete raste, ona je ponekad dadilja, ponekad uskoči i pomogne novopečenim roditeljima s njihovim obvezama, a na kraju dana, tetka je uvek prijateljica! Uloga tetke, ali i stričeva i ujaka, nemerljiva je od prvih detetovih dana. Uz roditelje kao i bake i deke, tetka je osoba koja zna detetove navike, učestvuje u vaspitavanju deteta, a roditelji u nju imaju puno poverenje. Najbolje od svega kod uloge tetke je to što, bez obzira na godine, tetka je na kraju i PRIJATELJICA! ❤️

Tetka, ujak ili stric odrasli su prijatelji koje dete treba, piše Washington Post. Mogu se dogoditi situacije kada je dete možda prenervozno da bi s roditeljima razgovaralo o svojoj simpatiji ili problemu koji ga muči, no to će podeliti s tobom. Žele nekog s kime bi razgovarali i problemu, ali im se ponekad čini da se možda ne mogu poveriti roditeljima. Tu uskaču tetka, ujak ili stric koji će uvek poslušati bez osuđujućih stavova i biti tu kad treba razgovarati o osetljivim temama.

Uloga tetke, kao i ujaka i stričeva ovde je ogromna jer oni imaju opušteniji pristup u razgovoru s nećacima i nećakinjama, nudeći drugačija, ali podsticajna rešenja za detetove probleme. Takve, ali i mnoge zabavne situacije pomažu u učvršćivanju uloge tetke u detetovom životu, ali i izgradnji čvrstog odnosa između nećaka, stričeva, ujaka i tetaka koji zatim traje doživotno. Naravno, tetke nose i najbolje poklone na sve zabave!

Uloga tetke, strica ili ujaka u detetovom životu – biti osoba od poverenja

Nadalje, Washington Post piše da, žele li tetke i stričevi više biti uključeni u život svojih nećakinja i nećaka, treba da budu otvoreni, da slušaju, oslobode se predrasuda i osuđivanja, što je put prema odnosu punom poverenja. Takav se odnos gradi svakog dana, kroz zajednička druženja, ali i sitnice poput povremene poruke kojom pokazuješ da te zanima što se događa u životu tvog nećaka ili tvoje nećakinje.

Važno je da te dete prepozna kao osobu od poverenja za koju zna da će uvek biti tu kao podrška. Reci mu da te uvek može nazvati, bez obzira na situaciju, kao i da te pita za pomoć, savet ili da jednostavno podeli s tobom novost iz svakodnevice.

Tvoja je uloga bitna jer će s tobom dete verovatno otvorenije komunicirati nego s roditeljima, ali tetka je, u očima deteta, i dalje autoritet. Tvoje reči imaju težinu i važnost, dete u tebi vidi prijatelja, osobu s kojom je lako zabavljati se, zafrkavati se i stvarati uspomene.

Bright Side piše da se deca ponekad boje kako će roditelji reagovati na pojedinu vest pa im je to lakše podeliti s drugom osobom. To je trenutak u kom kao tetka, ujak ili stric moraš neprestrano slušati, bez ljutnje, razočaranja ili optuživanja. Nakon što saslušaš celu priču, tvoja je uloga dati vredan savet na temelju svog bogatog životnog iskustva. Treba da pružiš podršku i pomogneš detetu da se nosi s problematičnim situacijama.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete

Važnost u formiranju životnih vrednosti

Prisutnost tetaka, stričeva i ujaka u detetovom životu omogućuje i formiranje porodičnih vrednosti. Bright Side piše kako na taj način dete vidi i sledi roditelje koji su bliski sa svojim sestrama i svojom braćom te ih vidi kao uzore u formiranju i razumevanju porodičnih odnosa. Kad vidi takav primer, dete će i samo pokušati na isti način da komunicira sa svojom braćom i sestrama, ali i ostalim članovima porodice. A upravo tu leži sama srž tetkine uloge – gradi se jaka veza s voljenima.

Tvoja supermoć kao tetke je što dobro poznaješ detetove roditelje. To znači da mu možeš ispričati puuuuno toga o njima dok su bili mladi. Raznim uspomenama, pričama o njihovom detinjstvu i njihovoj mladosti, ojačaćeš odnos s detetom. Još važnije, omogućićeš nećaku ili nećakinji da roditelje gledaju drugačijim očima i saznaju o njima neke zanimljive činjenice.

S vremenom, dete će bolje i razumeti roditelje. Naravno, takve priče o roditeljima, o njihovom mladosti, dogodovštinama i zanimljivostima, pogotovo ako su pričane “bez cenzure”, jako su uzbudljive i interesantne, piše Bright Side.

Još jedna supermoć tetke je što može biti i “generacijski posrednik”. Naime, često se dogodi jaz među generacijama pa tako deca misle kako ih stariji ne razumeju, a roditeljima je ponekad teško razgovarati s decom. Ovo je još jedna situacija u kojoj je uloga tetke neizmerna, ti si ta koja svakoj strani može preneti želje i zahteve one druge strane. Pozitivno je što će je slušati i roditelji i deca jer je tetka i odrasla osoba od poverenja i prijateljica, i to u isto vreme! Kažemo ti, kao tetka stvarno imaš velike moći – uloga tetke nikad se ne može prenaglasiti niti dovoljno istaknuti. Važan je deo porodice i uvek je tu za nećake i nećakinje.

I za kraj, donosimo još par razloga zašto su tetke, stričevi i ujaci tako zakon 🥳

  • Imaju TOLIKO puno ljubavi za dati.
  • Imaju onaj cool faktor, a osim s osmehom i poljupcem, često se pojave i s poklonom ili odvedu nećake na kolače.
  • Krišom daju klincima da duže ostanu budni.
  • Dolaze na dečje zabave, sučestvuju u igrama, prave rukotvorine s nećacima i zabavljaju sve prisutne. I UVEK sa sobom nose najbolje poklone!
  • Uvek će uskočiti i pomoći roditeljima – menjanje pelena, čuvanje dece, odvođenje na razne aktivnosti… Samo recite šta treba!
  • Smanjuju i stres zbog kvalitetnog zajedničkog vremena. Smeju se s nećacima, ali tu su i kad treba ozbiljan razgovor.
  • Kad deca porastu, tetke, stričevi i ujaci imaju savete za naaajbolje koncerte i izlaske, a i uvek možeš na njih računati da će doći po tebe.
  • Bliska su osoba od poverenja. I dok deci ponekad nije lako razgovarati s roditeljima, tetke, stričevi i ujaci uvek će poslušati i ponuditi rešenje za svaki problem. Strpljivi su, imaju iskustva i daju naaaajbolje savete!
  • Pružaju jedinstvenu vrstu ljubavi i stvaraju uspomene za CEO život.

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete