Finansijska pismenost dece: Odgovorno s novcem od malih nogu

Koja je definicija poreza? Šta su to kamatne stope? To su pitanja na koje tvoje dete ne mora da zna odgovor! Ali, ono što bi bilo baš kul da nauči je – novac ima vrednost!

Finansijsku pismenost ne možemo sažeti u jednu formulu koju ćeš preneti detetu. Upravljanju novcem, kao i prema svemu ostalome, dete pristupa onako kako je naučilo od roditelja.
Da, istina je. Navike o kupovini tvog mališana biće slične kao i tvoje. 😉
I zato, obrati pažnju na par sitnica koje ti donosimo u nastavku. Važno je da sve pročitaš kako tvoje dete jednog dana ne bi imalo noćne more od minusa na računu.

I da jedini dug koji mora vraćati bude pregršt zagrljaja i ljubavi tebi. 🥰

Finansijska pismenost nije dvodnevna edukacija, nego proces učenja

Za male i velike! Nećemo se praviti važni. Svima nam je ponekad potreban podsetnik o tome kako pravilno upravljati novcem (najčešće tokom praznika). 💸 Najvažnije je da imaš na umu da ne postoji period u kojem ćeš naučiti dete kako naučiti „baratati“ novcem. Finansijska pismenost je puno više od toga. Svaka vaša zajednička kupovina, davanje džeparca ili rasprava o kupovini nove igračke je prilika da se uči o finansijskoj odgovornosti.

Novac ne raste na drveću

„Nego izlazi iz magične kutije kada mama stavi unutra neku karticu.“

Šta drugo dete i može da pomisli ako mu ne pojasniš. Posao – plata – kupovina. To je redosled koji dete treba da zna. Novac nije nešto što je uvek dostupno i u neograničenim količinama. Razgovorom o poslu i plati, tvoje dete neće samo naučiti o novcu i kako ga dobijamo… Zagolicaćeš detetovu maštu i promišljaće o zanimanjima, karijeri i budućnosti!

Dinar po dinar – ušteđevina!

Kada dete počne dobijati džeparac, pravo je vreme da upozna pojam – ušteđevine! Svako dete je različito pa te možda odnos mališana prema novcu iznenadi. Razmotri na koji način će potrošiti svoj džeparac. Možda tvom klincu finansijska pismenost dođe prirodno i jedva čeka skupiti dovoljno novčića za neku novu igračku, knjigu ili odlazak u bioskop. A mooožda baš odmah potroši sve u jednoj kupovini najdražih slatkiša i igračaka. Tada će osetiti posledice nepromišljenog trošenja novca. A svi znamo – na greškama se uči! Naravno, ima i tebe da mu ukažeš na problem i pokažeš bolji način.

Želje i potrebe nisu isto

Novi ranac i sveske za školu su potreba. Nova igrica za plejstejšn je želja! Dete već zna da ideš na posao kako bi imali novac koji vam je nužan za život. Sada je vreme za podsetnik da novac ne raste na drveću i da ono što imate morate mudro trošiti. Prvo na ono što je nužno! A nova igrica može da sačeka. Duže ili kraće vreme – zavisno o toga koliko je tvoje dete usvojilo navike štednje. Takođe, kompromis je uvek dobra opcija! ⬇️

„Sada nemamo dovoljno novca da kupimo opremu za trening i novu igricu. Oprema ti je potrebnija, a igricu možeš dobiti za rođendan. Ako deo novca sam uštediš i pre, ja ću ti dati preostali deo i idemo u kupovinu!“

I to je to! Ako ti nešto od pročitanog zvuči prekomplikovano da bi se ubacilo u vašu svakodnevicu, veruj nama– nije! Pa ti si roditelj, ti možeš sve. BAŠ SVE!
Finansijska pismenost je samo jedna kapljica tvoje magije (od njih milion) koja će doprineti tome da tvoje dete odraste u odgovornu i samostalnu osobu. 💫

Prijavi se na newsletter, čeka te brdo iznenađenja!

Prijavi se i saznaj među prvima za ekskluzivne popuste, novosti, pogodnosti i još mnogo toga

*Prijavom prihvatate obaveštenja Radionice snova u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko želite da se odjavite sa naše liste, to možete učiniti u bilo kom trenutku putem linka na mejlu.

Odaberi personalizovanu knjigu za svoje dete